A tökéletes gluténmentes tészta főzése

gluténmentes tészta főzése

A gluténmentes tészta főzése nem olyan egyszerű, mint gondolnánk. Gyakran a tészta ragacsos és nyúlós lesz, arról nem is beszélve, hogy másnapra összetapad és szinte lehetetlen szétszedni. Szerencsére egy kis odafigyeléssel ezeket a problémákat elkerülhetjük, ha megfogadjuk a leírtakat többé nem kell aggódnunk a tésztafőzés miatt. 

Mi a következő tésztákat használtuk:

Cornito orsó tésztát

Barbara csigatészta 

gluténmentes tészta főzése - cornito

Gluténmentes tészta főzése:

1. Fontos, hogy a főzéshez használjunk több vizet 100 g tésztához kb. 1l vizet számolhatunk, mert a gluténmentes tészták több vizet vesznek fel és könnyebben összeragadnak a tésztadarabok

gluténmentes tészta főzése - víz

2. Legtöbbször a kukoricából vagy rizslisztből készült tészták íze nem túl erős, ezért sózhatjuk bátrabban. 

 

3. A főzővízbe felesleges olajat tenni, mivel az olaj nem tud a forró vízben feloldódni, ezért a víz tetején fog úszni. Amikor leszűrjük a tésztát akkor a vízből egy kevés olaj a tésztán marad. 

 

4. Vigyázzunk nehogy túlfőzzük! A csomagoláson feltüntetett idő nem mindig pontos, illetve a tűzhelyek teljesítménye is eltérő, ezért főzés közben kóstolgassuk a tésztát. 

gluténmentes tészta főzése - kavargatás

5. A gluténmentes tészta hajlamos az összetapadásra magas keményítőtartalma miatt, ezért főzés közben kavarjuk gyakrabban. Főzés után hideg vízzel alaposan mossuk át. Èrdemes  egyből összekeverni a szósszal, hogy ne ragadjon össze. 

Ha a tésztát nem akarjuk összekeverni a szósszal és nem akarjuk hogy öszeragadjon, akkor szűrjük le a tésztát, hideg vízzel öblítsük át, ezután a leszűrt tésztát öntsük vissza az edénybe, amiben főztük és öntsük fel hideg vízzel, hogy a tészta teljesen lehűljön, majd szűrjük le újra.  

gluténmentes tészta főzése - hűtese

Ha ezeket a lépéseket betartjuk nem kell többet aggódnunk a tészta állaga miatt. Azonban, ha nem vagyunk gyakorlottak a tészta főzésben és valami balul sült el akkor sincs minden veszve. 

gluténmentes tészta főzése - tálalás

További Tippek:
Ha a hideg vizes hűtés nem segített rajta akkor tehetünk rá vajat vagy olajat, hogy a tárolás során ne ragadjon össze a tészta. (Az olajos, zsíros tészta hátránya, hogy nem marad rajta a tésztán annyi szósz)

 

Ha nem úgy sikerült a tészta ahogyan szerettük volna és másnapra mégis összetapad vagy nem akarunk  olajat vagy zsírt használni akkor tegyük egy szűrőbe és meleg vízzel öblítsük át újra, így szépen szét fog málni a tészta.

Csigatészta főzése:

gluténmentes csigatészta levestészta főzése

A csigatésztát is a fent leírtak alapján készítettük. A csomagolásra 7-15 perc van írva, mi közepes hőmérsékleten gáztűzhelyen 11-12 perc alatt főztük készre a levestésztát.

 

Mi a Barbara csigatésztát használtuk amit, itt lehet beszerezni:

Gluténmentes csigatészta leves

Ha másnapra összetapad nem kell aggódnunk mivel, ha a forró levesbe beletesszük akkor szépen szét fognak válni a tészta darabok.

2 egyszerű tészta recept:

Ha tetszett a video iratkozz fel YouTube csatornánkra!

Blog:

Gluténmentes adventi kalendár

A saját készítésű adventi kalendárnak az egyik nagy előnye, hogy a diétánknak

A tökéletes gluténmentes tészta

A gluténmentes tészta főzése nem olyan egyszerű, mint gondolnánk.

Friss gluténmentes pékáru

Ha Te sem szeretnél órákig vesződni a gluténmentes kenyér vagy gluténmentes

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük