A gluténérzékenység tünetei, jelei, kezelése – Cöliákia

1. Mi az a glutén más néven sikér?

sikér ugyan azt jelenti, mint a glutén, ami a búzafélékben megtalálható fehérjék egyike. A glutént a búzafélékben megtalálható két fehérje alkotja a glutenin és a gliadin. A glutén gliadin tartalma felelős a gluténérzékenység kialakulásáért. A sikérnek köszönhető, hogy a búzalisztből készült tészták (könnyen formázhatók) rugalmasak és gyúrhatók, illetve a kelesztésnél keletkező gázok feszítő hatásával szemben ellenállóvá teszi a tésztát. De miben is található glutén vagyis sikér?

Gluténtartalmú gabonák és gobonakészítmények:

  • Búza
  • Rozs
  • Árpa (gersli)
  • Maláta
  • Tönkölybúza
  • Durumbúza
  • Tritikálé
  • Alakor
  • Kamut
  • Bulgur
  • Kuszkusz

2. A cöliákia más néven gluténérzékenység

A cöliákia egy autoimmun betegség, amit az egyes gabonafélékben található fehérje a glutén vált ki. A gluténérzékeny emberek szervezete nem tudja feldolgozni ezt az anyagot, ezért a szervezet ellenanyagot kezd el termelni, ami pedig elindítja az autoimmun folyamatot. Glutén fogyasztása esetén a bélbolyhok károsodnak. Ha az érintett személy nem zárja ki a glutént étrendjéből az emésztési nehézséget, felszívódási zavarokat okozhat és emiatt tápanyaghiányhoz is vezethet pl: vashiány, vérszegénység, vitaminhiány.

 

A cöliákia egy autoimmun betegség, ami öröklődhet. Amennyiben az egyik szülő gluténérzékeny nagyobb a valószínűsége (a Semmelweis mediasarok szerint 20-25 %-kal), hogy a gyermeke is cöliakiás lesz. Ez a betegség több néven is ismert cöliákia, gluténérzékenyég és gluténintolerancia (gluténszenzitív enteropátia). A gluténérzékenységet gyakran nevezik lisztérzékenységnek, viszont ez a megnevezés helytelen és megtévesztő is lehet (ezért is hiheti sok ember, hogy amiben nincs liszt az gluténmentes).

NCGS – Nem cöliákiás gluténérzékenység

Létezik olyan gluténérzékenység is, amely igazoltan nem  cöliákia, de a tünetek nagyon hasonlóak és gluténtartalmú étel fogyasztása után gyorsan jelentkeznek. Ez az NCGS, amely a lakosság 6-10%-t is érintheti, míg a cöliákiások száma 1-2% körül mozog.

Gluténérzékenység tünetei

3. A gluténérzékenység tünetei:​

A gluténérzékenység tünetei a vékonybél nyálkahártyájának súlyos sorvadását okozhatják. Mivel a tápanyagok felszívódásának jelentős része a vékonybélben található bélbolyhokon keresztül történik, a tápanyagok optimális felszívódása nem jön létre, az elfogyasztott táplálék a szervezetben nem tud hasznosulni, ezért felszívódási zavar alakul ki. 

A gluténérzékenység tünetei nem mindig erőteljesek, annak csendes lefolyása pontosan olyan veszélyes, mintha intenzívebben érzékelhetőek volnának a tünetek. 

Tipikus tünetek:

  • hasmenés
  • akaratlan súlycsökkenés
  • gyengeség
  • tápanyag-vitamin-és ásványianyag hiány
  • haspuffadás
  • a korai fogromlás
  • rendszeres afták kialakulása a szájban,
  • vashiány
  • vérszegénység
  • fáradékonyság
  • csontritkulás
  • menstruációs problémák
  • bőrtünetek (erősen viszkető, kiütéses térd, könyök)

​4. A gluténérzékenység vizsgálat

Genetikai vizsgálat
A gluténérzékenység vizsgálata több módon történhet, az egyik ilyen lehetőség a genetikai vizsgálat (cöliákia HLA DQ2 és DQ8 vizsgálat), ebben az esetben a vizsgálat eredménye a betegségre való hajlamot mutatja meg.

 

Vérvizsgálat
Rendszerint először egy vérvizsgálatot végeznek, mivel a vérből kimutathatók a gluténérzékenységre jellemző antitestek, jelenleg az anti-endomysium antitest (lgA) és a szöveti transzglutamináz elleni antitest (lgG) kimutatása elfogadott.

Fontos, hogy vérvizsgálat előtt a vizsgált személy ne kezdje el a gluténmentes diétát, különben a laborvizsgálat nem fog valós eredményt mutatni, mivel a glutén kizárásával a szervezetben annyira lecsökken az ellenanyag, hogy a vizsgálatokkal nem mutatható majd ki az esetleges érzékenység. Ilyen esetekben a vizsgálat eredménye álnegatív lesz.

 

Szövettani vizsgálat
Amennyiben pozitív lett a vérvizsgálat, javasolt a vékonybél szövettani vizsgálata is. Ennek segítségével kimutatható a bélbolyhok károsodása, igazolható az autoimmun betegségre jellemző boholyatrófia (sorvadás), illetve a vizsgálat során megállapítható annak mértéke is. A vékonybél mintát a szövettani vizsgálathoz úgy nevezett biopsziával, gyomortükrözéses vizsgálat során veszik. A biopsziát altatás során is elvégzik.

Panaszok esetén fontos, hogy elvégezzék a vizsgálatokat, hiszen csak így lehet 100%-os pontossággal megállapítani a cöliákiát, ezenkívül a háttérben több kórkép is állhat. Nagyon hasonló tüneteket okozhat például Crohn betegség, IBS, tejcukorérzékenység, vagy más ételallergia is. A különböző betegségek különböző diétát, illetve terápiát igényelnek.

 

Otthoni gluténérzékenység gyorsteszt

Már létezik olyan gyógyszertárakban kapható, ujjbegy szúrással otthon elvégezhető, gluténérzékenység gyorsteszt, amelynek a segítségével kimutatható az antitestek jelenléte a vérben, így az elvégzését követően kb. 90%-os pontosságú eredményt kapunk. Amennyiben az eredményünk pozitív lett forduljunk orvosunkhoz, aki elrendeli a további vizsgálatokat.

 

5. A gluténérzékenység kezelés

A cöliákia jelenleg nem gyógyítható, ezért az egyetlen kezelési módja az élethosszig tartó szigorú gluténmentes diéta.

De akkor mi az a gluténbontó enzim?
Ezekről az enzimekről sokan úgy vélik, hogy úgy működnek, mint a laktózérzékenyeknél a laktáz enzim. Ez, azonban nem így van, mivel ez a gluténbontó enzim csak a gluténmentes diéta során véletlenül bevitt kis mennyiségű glutén egy részét bonthatja le. A készítmény nem helyettesíti a gluténmentes diétát és a betegség (gluténintolerancia) megelőzésére vagy kezelésére sem alkalmazható!

 

Ha véletlenül bevittük a szervezetünkbe a glutént
Ha már megtörtént a baj és bevittük a glutént, meg kell várnunk míg az kiürül a szervezetünkből. Amit tehetünk, hogy pihenünk és sok folyadékot iszunk.

Mit ehet egy gluténérzékeny?

6. Gluténmentes diéta, étrend

Sokszor elhangzik az a mondat, amikor kiderül, hogy gluténérzékeny vagyok, hogy akkor Te mit eszel? Ezen a kérdésen már meg sem lepődöm, mivel tudom, hogy gluténérzékenyként is számtalan lehetőségem van. Finom és kiegyensúlyozott étrendet tudok kialakítani magamnak, csak kicsit jobban kell figyelnem az összetevőkre. A gluténmentes diéta betartásának egyik legfontosabb alappillére, hogy majdnem minden megvásárolni kívánt termék összetevőinek listáját el kell olvasni.

7. Mit ehet egy gluténérzékeny?

Minden olyan élelmiszer, melynek gluténtartalma legfeljebb 20 mg/kg gluténmentes élelmiszernek számít, ezek a termékek megkapják a gluténmentes jelölést. Ez a minősítés alkalmazható a természetes módon gluténmentes termékek esetében is.

 

Ide kattintva találsz egy listát a gluténmentes élelmiszerekről:

7.1. Honnan tudom, hogy melyik élelmiszer gluténmentes?
A gluténmentes élelmiszerek jelölve vannak egy áthúzott búzakalásszal:

Gluténmentes Barbara keksz

7.2. Néhány természetesen gluténmentes élelmiszer:

  • Húsok
  • Zöldség (fagyasztott és konzerv termékeknél viszont figyelni kell, hogy milyen üzemben készült)
  • Gyümölcs (fagyasztott és konzerv termékeknél viszont figyelni kell, hogy milyen üzemben készült)
  • Ízesítetlen tejtermékek
  • Tojás
  • Rizs
  • Krumpli

8. Hogyan tartsuk a gluténmentes diétát, mire érdemes odafigyelni?

8.1. A boltban

Ha vásárolni megyünk a legfontosabb, hogy minden megvásárolni kívánt termék összetevőit olvassuk el. A gluténmentes jelzéssel ellátott termékek a legbiztonságosabbak! Az ilyen élelmiszereket biztonsággal megvásárolhatjuk, hiszen garantáltan gluténmentesek. Viszont vannak olyan termékek, amiről nem is gondolnánk, hogy glutént tartalmazhatnak, ilyenek lehetnek például:

  • Felvágott
  • Sajtok
  • Szószok
  • Csokik
  • Chipsek
  • Fűszerek
  • Fagyasztott zöldségek
  • Konzervek
  • Aszalványok
  • Csomagolt hüvelyesek (lencse, bab stb.)

ezért kell minden esetben elolvasni az összetevőket. Az élelmiszerek a gyártás során is szennyeződhetnek gluténnal, ha ugyanazon a gyártósoron készül, ahol korábban gluténtartalmú élelmiszert állítottak elő. Ilyen esetben szokott rákerülni (sajnos nem minden esetben) a termékere, hogy „Nyomokban glutént tartalmazhat” vagy „A termék gluténtartalmú gabonákat is feldolgozó üzemben készült”.

Nyomokban jelölés

8.2. Az étteremben
Ha étterembe megyünk a legbiztosabb, ha olyat választunk, ahol csak gluténmentes konyha működik, illetve elkülönített konyha van a gluténmentes ételek elkészítésére. Sok étterem van, ahol fel vannak tüntetve az allergének az étlapon és jobb esetben a felszolgáló és a szakács is tisztában van a gluténmentesség pontos jelentésével. Ha ilyen helyeket választunk fontos tudni, hogy a keresztszennyeződés lehetősége fennáll és akármennyire is figyelnek glutén kerülhet az ételbe, mivel a konyhán alapvetően gluténtartalmú ételeket készítenek. Ezért minden esetben nagyon fontos, hogy rákérdezzünk az ételek pontos összetevőire, illetve az elkészítési módra, valamint hívjuk fel a figyelmet arra, ha valami nem tartalmaz lisztet az nem egyenlő azzal, hogy gluténmentes.

Személyes tapasztalat:
Számos alkalommal előfordult, hogy az első kérdésünkre, miszerint van-e gluténmentes lehetőség igennel feleltek, viszont utána a többi kérdés alapján mégis kiderült, hogy nem tudják megfelelően megoldani a mentességet, ezért jobb volt nem kockáztatni. Illetve voltak olyan esetek, amikor a levesbe belefőzték a tésztát, majd kivették belőle és azt gluténmentesként akarták felszolgálni vagy az sem megfelelő megoldás, ha ugyanabban az olajban készül a gluténmentesnek szánt étel, amiben előtte gluténos étel készült, valamint a konyhán használt sűrítőanyagokra, fűszerekre is figyelni kell, mivel gyakran tartalmaznak glutént ezek az alapanyagok is.

8.3. Vendégségben
Ha vendégségbe megyünk barátokhoz vagy rokonokhoz akkor ott ugyan úgy számolnunk kell a keresztszennyeződés lehetőségével. Jó ötlet, ha előre tisztázzuk a menüt és próbálunk segítséget nyújtani a felmerülő kérdésekben a házigazdának.

8.4. Otthon
Ha most fogsz átállni a gluténmentes diétára akkor otthonodban is át kell gondolnod pár alapvető dolgot. Ha a családban csak egy személynél diagnosztizáltak cöliákiát akkor nem feltétlenül kell minden családtagnak átállnia a gluténmentes diétára, mivel anyagilag is nagyon megterhelő lenne ez egy család számára, így inkább tartsd be ezt a néhány óvintézkedést, amivel szinte teljesen ki lehet zárni a glutént.

  1. A gluténmentes és a gluténtartalmú élelmiszereket egymástól teljesen külön kell tárolni.

  2. A legjobb, ha külön evőeszközöket, tányérokat, serpenyőket, tálakat használunk különösen a fa anyagú eszközökkel kell vigyáznunk, mivel ezeket nehezebb megtisztítani a gluténtól. A konyhai gépeket sem árt elkülöníteni például kenyérpirítót.

  3. Ha gluténtartalmú lisztet használtunk a konyhában utána fontos, hogy alaposan megtisztítsuk a használt eszközöket.

  4. Mossunk kezet, ha gluténtartalmú ételhez nyúltunk.

9. Hol szerezhetőek be gluténmentes élelmiszerek?

Manapság már szinte minden nagyobb élelmiszerboltban megtalálhatóak az alapvető gluténmentes élelmiszerek, mint például a liszt, kenyér, tészta, viszont válogatni nem nagyon tudunk, mivel rendszerint csak 1-2 fajta terméket találunk a boltok polcain. Néhány nagyvárosban vannak kifejezetten ételintoleranciára szakosodott boltok (térképes keresőnk azzal a céllal jött létre, hogy az ilyen üzletek, éttermek és cukrászdák egy helyen megtalálhatóak legyenek, ezért örömmel fogadjuk az új helyek jelentkezését vagy ajánlását, hogy tovább bővüljön térképes oldalunk 🙂 ), ahol már nagyobb a választék viszont lehet, hogy ott sem találunk meg mindent, amire épp szükségünk lenne, ezért lehet, hogy több boltot is fel kell keresnünk egy bevásárlás során, hogy mindent meg tudjunk egyszerre vásárolni. Vannak még webáruházak ahol rendszerint nagyobb a választék és olcsóbbak a termékek, mint a boltokban, ezeken a weboldalakon otthonról kényelmesen elintézhetjük a bevásárlást.

 

10. A gluténmentes sütés – főzés

Ha a gluténmentes élelmiszereket beszereztük akkor már csak az elkészítés marad hátra. Sajnos néhány étel elkészítését újra kell tanulnunk gluténmentes alapanyagokkal, mivel ezek nem úgy viselkednek, mint sikér tartalmú társaik. Például ki kell tapasztalnunk hogyan viselkednek a gluténmentes lisztek egy kenyérsütésnél vagy egy sütemény elkészítésénél, de az első gluténmentes tészta kifőzésével is meggyűlhet a bajunk. Mivel mi is érintettek vagyunk a dologban, ezért tudjuk milyen nehezek a kezdeti lépések, ezért szeretnénk gluténérzékeny társainknak hasznos receptekkel segíteni írásosan és videó formájában is.

 

Viszont szívesen várjuk a ti hasznos tanácsaitokat, tapasztalataitokat és kedvenc recepjeiteket csoportunkban! Csatlakozz hozzánk a gombra kattintva!

Gluténmentes alkoholos italok

11. A gluténtartalmú alkoholok

Gluténérzékenyként a bulizás is nagy odafigyelést kíván!

 

A sör az egyik legalapvetőbb gluténtartalmú alkohol, mivel ennek fő alapanyaga a malátázott árpa vagy búza. Jó hír viszont, hogy ma már több féle gluténmentes sör is létezik.

 

A koktélokkal is vigyáznunk kell, mivel gyakran használnak hozzájuk gluténtartalmú alkoholokat vagy más gluténtartalmú alapanyagot.

A gabonapárlatok a desztilláció során gluténmentessé válhatnak (20mg/kg alatti érték) ám a gyártási technológia által még kerülhet a termékbe glutén, például színezék hozzáadása által. Elméletileg, ezek az italok gluténmentesnek számítanak mégis az érzékenyebb cöliákiásoknál panaszokat válthatnak ki.

 

A legtöbb hagyományos vodka, whisky és gin gabonapárlatból készül, ezért ezeknek az italoknak a fogyasztása egyéni döntés, viszont léteznek ezekből az alkoholos italokból is garantáltan gluténmentes változat.

 

12. Gluténmentes alkoholok

  • Borok
  • Borpárlatok – Konyak
  • Brandy
  • Metaxa
  • Pezsgő
  • Pálinka
  • Szaké
  • Törkölypálinka
  • Grappa
  • Ouzo
  • Tequila
  • Rum
  • Cider

13. A gluténérzékenység társulhat más betegségekkel

A gluténérzékenység sajnos társulhat más betegségekkel is, mint például laktózintolerancia, tojásallergia, cukorbetegség. Ha két ételérzékenység társul például laktóz és gluténérzékenység akkor már összetett ételérzékenységről van szó.

 

 

14. Kérdések/infók/tévhitek

Tévhitek Nincs benne liszt = gluténmentes

Amiben nincs liszt az gluténmentes – ez nem igaz – a glutén vagyis sikér a búzafélékben található fehérje egyike, ami megtalálható több gabonafélében is mint pl. búza, árpa, rozs, illetve gyártás során is szennyeződhet egy termék gluténnal, ha előzőleg, azon a gyártósoron gluténtartalmú termék ment végig, tehát erre nagyon figyeljünk.

 

Tévhitek “lisztérzékeny” kifejezés

gluténérzékenységre régen használt kifejezés a liszérzékenység, ami pontatlan és megtévesztő lehet.

 

Tévhitek cöliákia= gabonaallergia

Cöliákia és a gabonaallergia nem ugyan az – a cöliákiánál a gluténmentes diéta a megoldás – a gabonaallergiánál viszont csak az allergiát kiváltó gabonát kell mellőzni.

 

Tény

Jelenleg nincs gyógyszer/gyógymód a cöliákiára csak kezelés, ami a szigorú gluténmentes diéta.

 

Tény

A glutén és a sikér ugyan azt jelenti.

 

Tény

Létezik gabonaallergia is, amikor valaki a búzára, rozsra vagy rizsre allergiás – ez nem ugyan az, mint a cöliákia

 

15. A keresztszennyeződés jelentése:

Amikor a gluténmentes élelmiszer gluténtartalmú alapanyaggal keveredik, vagy olyan helyiségben készül, ahol jelen van a glutén.

Például:

  • gluténmentes kenyeret pirítasz kenyérpirítóban, amiben előtte gluténtartalmú kenyeret pirítottak
  • gluténmentes kenyeret, pékárut a gluténtartalmú kenyerekkel együtt tárolják
  • ugyanabban az olajban sütnek gluténtartalmú, majd gluténmentes ételt, illetve, ha ugyanazokat az eszközöket használják az elkészítés során
  • gluténmentes étel készül olyan konyhában, amiben jelen van a glutén, például: étteremben
  • ha fenn áll a keresztszennyeződés lehetősége, akkor az étel szennyeződhet gluténnel, melynek elfogyasztása ugyanúgy tüneteket produkálhat

16. Gluténérzékenyeknek adókedvezmény / támogatás

  1.  Személyi adókedvezmény
  2.  Magasabb összegű családi pótlék
  3.  Utazási kedvezmény
  4.  Gyes
  5.  Intézményi gyermekétkeztetési támogatás
  6.  Ingyenes tankönyvellátás
  7.  Közgyógyellátás
  8.  Ápolási díj
  9.  +2 nap szabadság
  10.  Ingyenes vagy kedvezményes belépés kulturális központokba, parkokba
Gluténmentes kozmetikumok

17. Gluténmentes kozmetikumok: szükségesek vagy sem?

Jelenleg nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a glutént tartalmazó kozmetikai termékek használata káros lenne a cöliákiások számára. 

Bizony vannak olyan kozmetikai szerek is, amik glutént tartalmaznak, azonban ezek cöliákiásoknak nem feltétlenül jelentenek kockázatot, ugyanis a bőrre kent kozmetikai szerek felszívódás után nem kerülnek a gyomorba, bélrendszerbe. Egyedül a rúzs lehet olyan kozmetikai szer, amiről érdemes tájékozódni, mivel az könnyedén a szánkba kerülhet. 

Használat után jelentkezhetnek bőrtünetek, ami lehet búzaallergia vagy esetleg a termék más összetevőjétől kialakuló allergiás reakció. Ebben az esetbe keressünk fel egy szakembert, hogy kiderüljön mi okozza az allergiás reakciót.

 

 

FONTOS! Az oldalon közzétett információk kizárólag tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik az orvosi tanácsadást, kérjük minden esetben konzultáljon szakemberrel!

1 Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.