Gluténmentes élelmiszerek listája – mit ehetek gluténérzékenyként?

Gluténmentes élelmiszerek lista

Mit ehet egy gluténérzékeny/cöliákiás?

Nehéz kérdés, hogy pontosan mit is ehet egy gluténérzékeny/cöliákiás, hiszen számos olyan élelmiszerben is előfordul a glutén, amiről nem is gondolnánk, ezért ebben a táblázatban megpróbáltuk nektek összefoglalni, hogy mi az, ami a gluténmentes diétában fogyasztható és mi az, ami tiltott.

 

A gluténmentes élelmiszerek listája segít útmutatást adni a gluténmentes diétához. Cöliákiásként fontos tudnunk, hogy mit ehetünk, hogy elkerüljük a glutén okozta tüneteket! A következő listából megtudod, hogy mi az, amit ehet egy gluténérzékeny és mi az, amit nem. Viszont fontos leszögezni, hogy a listában felsorolt ételek, termékek természetes módon gluténmentes élelmiszerek, viszont a feldolgozás során szennyeződhetnek gluténnal, ezért fontos elolvasni a termék csomagolásán található pontos összetevők listáját!

Gluténmentes élelmiszerek listája

Gluténmentes és gluténtartalmú gabonák, gabonakészítmények:

Gluténmentes gabonák:

Gluténtartalmú gabonák:
KukoricaBúza (durum, tönköly is)
RizsÁrpa (gersli)
KölesRozs
HajdniaKamut
QuinoaBulgur
AmarántKuszkusz
CirokAlakor
Zab* (gluténmentes)Tritikálé
TeffMaláta
Szentjánoskenyérmag 

*FONTOS! A zab alapvetően gluténmentes, így gluténérzékenyek is fogyaszthatják, viszont csak a gluténmentes jelzéssel ellátott terméket. Ennek oka a keresztszennyeződés, mivel a betakarítás, szállítás, tarolás és feldolgozás során más gluténtartalmú gabonával szennyeződhet, ezért fontos, hogy csak a gluténmentes jelzéssel ellátott zab készítményeket vásároljuk meg.

Gluténmentes és gluténtartalmú lisztek:

Gluténmentes lisztek:

Gluténtartalmú lisztek:

Burgonyaliszt

Búzaliszt

Édesburgonya liszt

Durumliszt
RizslisztÁrpaliszt
KukoricalisztTönkölybúza liszt
HajdinalisztTeljes kiőrlésű búzaliszt
Földimogyoróliszt

Rozsliszt

TörökmogyorólisztKamut liszt
Teff lisztAlakor liszt
Cirokliszt

Tritikálé liszt

MandulalisztGraham-liszt
Quinoaliszt 
Gesztenyeliszt 
Tökmagliszt 
Kókuszliszt 
Zöldbanán liszt 
Sárgaborsóliszt 
Zabliszt* (gluténmentes) 
Kölesliszt 
Amarántliszt 
Csicseriborsóliszt 
Lenmagliszt 
Mákliszt 
Tápiókaliszt 
Bambuszrost liszt 
Chiamag liszt 
Szezámliszt 
Kendermagliszt 
Nyílgyökérliszt 
Konjac liszt 
Szójaliszt 

*FONTOS! A zab alapvetően gluténmentes, így gluténérzékenyek is fogyaszthatják, viszont csak a gluténmentes jelzéssel ellátott terméket. Ennek oka a keresztszennyeződés, mivel a betakarítás, szállítás, tarolás és feldolgozás során más gluténtartalmú gabonával szennyeződhet, ezért fontos, hogy csak a gluténmentes jelzéssel ellátott zab készítményeket vásároljuk meg.

gluténmentes tészta főzése - tálalás

Gluténmentes és gluténtartalmú tészták:

Gluténmentes tészták:

Gluténtartalmú tészták:

Rizstészta/ Barnarizs/ Feketerizs tésztaBúzából készült tészták
Köles tésztaDurumtészta
Quinoa tésztaTeljes kiőrlésű tészta
Konjac lisztből készült tészta 
Kukorica alapú tészta 
Csicseritészta 
Cukorborsóból/ Zöldborsóból készült tészta 

Lencse alapú tészta


Hajdinatészta


Ciroktészta

 

 

Alap élelmiszerek

Gluténmentes a zöldség?

Minden nyers gyümölcs, zöldség és dióféle gluténmentes.

Viszont a feldolgozott zöldségek, gyümölcsök esetében, mint például az aszalt és karamellizált gyümölcsök, turmixok, pürék, fagyasztott zöldség és gyümölcsök, konzervek és chipsek esetében mindenképp olvassuk el az összetevőket!

 

Gluténmentesek a tejtermékek?

Ízesítetlen joghurtot, tejet, sajtokat nyugodtan fogyaszthatunk. Ízesített tejtermékek esetében mindenképp olvassuk el az összetevőket!

 

Gluténmentes a hús, hal, tojás?

A hús, hal és tojás alapvetően gluténmentes. A boltban megvásárolt pácolt húsokkal és a fűszerezett halakkal kell vigyáznunk, ezek glutént tartalmazhatnak. A felvágottak és kolbászok is tartalmazhatnak glutént, ezért ezeknek az összetevőit is figyelmesen olvassuk el vagy kérjünk segítséget az eladótól!

 

Gluténmentesek a fűszerek?

Az alap fűszerek gluténmentesek, viszont sajnos a boltokban megvásárolható fűszerek nagy része olyan üzemben készül, ahol gluténtartalmú alapanyagokat is feldolgoznak, ezért a legtöbb fűszerre rá van írva hogy nyomokban glutént tartalmazhat.

Amennyiben egy adott termék esetében nem vagyunk biztosak, hogy fogyaszthatjuk vagy sem, úgy nyugodtan kérdezzük meg a csoport többi tagját!

Jelentkezni az alábbi linkre kattintva tudsz!

Gluténmentes alkoholos italok

A gluténtartalmú alkoholok

Vajon gluténérzékenyként ihatok sört? Gluténérzékenyként a bulizás is nagyobb odafigyelést kíván!

 

A sör az egyik legalapvetőbb gluténtartalmú alkohol, mivel ennek fő alapanyaga a malátázott árpa vagy búza.

Jó hír viszont, hogy ma már léteznek gluténmentes sörök is.

A legtöbb hagyományos vodka, whisky és gin gabonapárlatból készül, melyek gluténtartalma a határérték alatt van, viszont ezeknek az italoknak a fogyasztása egyéni döntés.

 

Ugyanakkor nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy léteznek kukorica vagy köles alapú whiskyk is, illetve garantáltan gluténmentes vodkák és ginek, melyeket bátran fogyaszthatnak cöliákiások is.

 

Gluténmentes alkoholok

  • Borok
  • Borpárlatok – Konyak
  • Brandy
  • Metaxa
  • Pezsgő
  • Pálinka
  • Szaké
  • Grappa
  • Ouzo
  • Tequila
  • Rum
  • Cider

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.