Miből süsd a legjobb gluténmentes kenyeret?

Legjobb gluténmentes kenyér teszt

A gluténmentes liszteket egy alap kenyér recepttel teszteljük és a végén kiértékeljük, hogy melyik a legjobb gluténmentes kenyérliszt. A teszt során több szempontot is figyelembe veszünk például íz, állag, kinézet és ár érték arány.  

Csatlakozz csoportunkhoz további hasznos tippekért és oszd meg a többiekkel a te kedvenc recepted!

Kattints a receptért:

Schar Mix B kenyér recept

Elsőnek a Schar mix B gluténmentes kenyérlisztet teszteltem.

Ez a liszt:

  • gluténmentes
  • laktózmentes
  • búzamentes
  • tejmentes
  • tojásmentes
  • tartósítószer mentes
  • pálmaolaj mentes

TAPASZTALAT:

A tésztával nem könnyű dolgozni, mivel nagyon ragad, de ezt már megszokhatta az, aki gluténmentes tésztával dolgozik. A tésztát 20 percig pihentettem, már ez alatt az idő alatt is szépen növekedett. Ezt a fajta tésztát a 20 perc pihentetés után meg tudtam gyúrni, de csak óvatosan nyomkodva. Az 1 órás kelesztés után, viszont nem lett olyan szép, mint amire számítottam, itt egy kicsit elkezdtem izgulni ,hogy nem lesz olyan szép kenyér belőle, de amikor beraktam a sütőbe szinte percek alatt hatalmasra nőtt.

Végeredményül egy szép puha gluténmentes kenyeret kaptunk, ami hasonlít a hagyományos kenyerekhez, egyedül a színe volt világosabb. 

Állagra, amikor kivettem a sütőből még kemény volt a külseje, de az 1 órás pihentetés után nagyon puha és rugalmas lett a belseje és a külseje is. Szeletelni könnyű volt. A puhaságot még 2-3 nap után is tartotta és a 3. naptól kezdett el kiszáradni. 

Végeredményül a Schar gluténmentes kenyér finom volt nem éreztem kellemetlen utóízt.  

PONTOZÁS:

Íz: 8 pont

Állag: 9 pont

Kinézet: 8 pont 

Mennyire egyszerű bánni vele: 7 pont 

Ár-érték arány: 8 pont 

 

It's us Miklós kenyér teszt

Ennek a gluténmentes kenyérnek a színe, állaga, külseje és még az illata is hasonlított a hagyományos kenyéréhez.

Ez a liszt:

  • búzamentes
  • élesztőmentes
  • fehérjeszegény (PKU)
  • gluténmentes
  • hajdinamentes
  • laktózmentes
  • mogyorómentes
  • szójamentes
  • tejmentes
  • tojásmentes
  • vegán

TAPASZTALAT:

Az It’s us Miklos univerzális gluténmentes lisztnek tovább tartott az összedolgozása a folyadékkal, mivel kicsit csomós maradt, azonban a kitartó keverés után szépen összeállt. (Egy magasfalú edényben fakanállal dolgoztam össze kb. 10-15 perc alatt)

A 20 perces pihentetés után meg akartam gyúrni a tésztát, viszont, amikor megpróbáltam kivenni a tálból észrevettem, hogy sokkal ragadósabb és folyósabb, mint, amilyen a Schär Mix B volt. Ezért nem gyúrtam át kézzel, hanem egyből a sütőformába öntöttem és 50 percet kelesztettem benne.( Ezt a kenyeret 350 ml vízzel készítettem, viszont kipróbáltam 300 ml vízzel és úgy át tudtam gyúrni a tésztát és a kenyér is jól sikerült.) 

A kelesztés után nagyon szépen megnőtt kb. a kétszeresére nem úgy, mint a Schär Mix B, ami kb. a másfélszeresére (valószínűleg azért, mert azt át tudtam gyúrni). A sütőben aztán még jobban megnőtt itt már 3x akkora lett. 45 percig terveztem sütni, azonban a kenyér már 30 perc után szépen megbarnult ropogós volt a külseje, ezért úgy döntöttem, hogy kiveszem.

A kenyér extrémen puha volt miután kihűlt, a tetején viszont voltak ropogós részek, amin meglepődtem és azt gondoltam, hogy a belsejében összeesett a tészta és csak a külseje nőtt meg (és valószínűleg egy óriási lyuk lesz a belsejében). DE! Felvágtam a kenyeret és lám nagyon szép volt a kenyér belseje is.

A végeredmény egy nagyon finom, puha és rugalmas gluténmentes kenyér lett. Lehet, hogy már túlságosan is puha lett, ezért ha újra sütném lehet, hogy több lisztet használnék vagy kevesebb folyadékot. Ez a kenyér is tartotta a puhaságot 2-3 napig és a 3. naptól kezdett el kiszáradni.

PONTOZÁS:

Íz: 10 pont

Állag: 9 pont

Kinézet: 9 pont 

Mennyire egyszerű bánni vele: 7 pont 

Ár-érték arány: 9 pont 

Gluténmentes kenyér Nutri Free lisztből

Először a férjem kóstolta meg és azt hitte, hogy rendes búzalisztes kenyeret sütöttem neki.

Ez a liszt:

  • gluténmentes
  • tojásmentes
  • tejmentes

TAPASZTALAT:

A Nutri Free Mix per Pane lisztnél kevesebb folyadékot írnak, ezért az alap recepten annyit változtattam, hogy 300 ml víz helyett 250 ml vizet használtam. Összekevertem az alapanyagokat. A tészta szépen összeállt nem volt csomós. A tészta a dagasztás során érezhetően sűrűbb volt. 

A 20 perces pihentetés után kiöntöttem a tésztát az edényből, hogy elkezdjem gyúrni. A tészta ez elvártnál sokkal kezelhetőbb volt, mint gondoltam szinte olyan volt, mint a hagyományos búzalisztes tészta. Nagyon kicsit ragadt és könnyen formázható volt. Öröm volt ezzel a tésztával dolgozni.  

Az 1 órás kelesztés után szépen meg is nőtt a tészta kicsivel kisebbre, mint a duplája. A sütőben, viszont már szép nagy lett. 40 percre állítottam a sütőt, azonban már 30 perc után szép barna volt, ezért ki is vettem a sütőből.

A teteje szép barna és ropogós volt. Az illata is a finom friss kenyérre emlékeztetett. A kinézete szerintünk nagyon hasonlított a sima búzalisztes kenyérhez. A belseje is szép puha és rugalmas volt. Az íze pedig hihetetlen jó volt!

PONTOZÁS:

Íz: 10 pont

Állag: 10 pont

Kinézet: 10 pont 

Mennyire egyszerű bánni vele: 10 pont 

Ár-érték arány: 9 pont

Gluténmentes magvas kenyér Miklos lisztből

Eddig kevés gluténmetes magvas kenyeret fogyasztottunk, viszont ez nagyon ízlett, ezért valószínűleg máskor is fogok ebből a lisztből kenyeret sütni.

Ez a liszt:

  • élesztőmentes
  • gluténmentes
  • kukoricamentes
  • laktózmentes
  • mogyorómentes
  • rostban gazdag
  • szójamentes
  • tartósítószermentes
  • tejmentes
  • tojásmentes
  • vegán

TAPASZTALAT:

A csomagoláson található recepthez képest, annyit változtattam, hogy 300 ml víz helyett 250 ml-t használtam. Amikor összekevertem az alapanyagokat egy nagyon híg tésztát kaptam, ezért egyből a formába öntöttem és kb. 1 órát kelesztettem.  

A kelesztés után a tészta nem sokat nőtt, illetve a sütőben sem nagyon növekedett tovább. Valószínűleg a lisztben található magvak miatt nem tud megkelni olyan nagyra, mint a sima lisztkeverékekből készült kenyér.  

Mivel a tészta nem nőtt meg a duplájára, ezért legközelebb kisebb formába tenném, hogy sütés közben ne terüljön szét. Sütés után hagytam kihűlni. A külseje nagyon finom és ropogós volt, a belseje egy kicsit tömörebb, mint az eddigi kenyereknek, de annak ellenére, hogy nem kelt meg olyan nagyra puha és rugalmas volt az állaga. Mindent összevetve egy finom ropogós gluténmentes kenyeret kaptunk, esetleg még ki lehetne próbálni kevesebb vízzel, hogy a tészta ne legyen ennyire híg és lehessen formázni, viszont lehet, hogy akkor már túl tömör lenne a belseje.

PONTOZÁS:

Íz: 10 pont

Állag: 9 pont

Kinézet: 8 pont 

Mennyire egyszerű bánni vele: 6 pont 

Ár-érték arány: 8 pont

It's us bread mix gluténmentes kenyér teszt recept

 A külseje finom ropogós volt a belseje pedig rugalmas és puha.

Ez a liszt:

  • búzamentes
  • élesztőmentes
  • fehérjeszegény (PKU)
  • gluténmentes
  • hajdinamentes
  • laktózmentes
  • mogyorómentes
  • szójamentes
  • tejmentes
  • tojásmentes
  • vegán

TAPASZTALAT:

A Miklos Bread mix lisztet és a többi alapanyagot összekevertem egy tálban. A tészta eleinte csomós volt, viszont a kitartó keverés után szépen összeállt. A tészta lágy állaga miatt kézzel nem gyúrtam át, hanem egyből a sütőformába tettem.  

40 perc kelesztés után a duplájára nőtt, majd az előmelegített sütőben 180 °C-on 55 percig sütöttem. Miután kivettem a kenyeret és kihűlt felvágtam, ami nekünk picit hiányzott, hogy a kisült kenyér illata semleges volt nem éreztük azt a finom kenyér illatot sütés közben sem és utána sem. A tetejét elfelejtettem bevágni, de ez nem volt probléma, hiszen így is egy szép kenyeret kaptunk. Véleményünk szerint megéri az árát, mivel gyorsan és egyszerűen tudunk belőle finom, gluténmentes kenyeret sütni. 

PONTOZÁS:

Íz: 8 pont

Állag: 8 pont

Kinézet: 8 pont 

Mennyire egyszerű bánni vele: 9 pont 

Ár-érték arány: 8 pont

Szafi Free kenyér teszt recept

Nagy előnye a Szafi termékeknek, hogy nagyon sok mindentől mentesek, így összetett diéta esetén is használhatjuk ezt a fajta lisztkeveréket.

Ez a liszt:

  • gluténmentes
  • tejmentes
  • tojásmentes
  • maglisztmentes
  • élesztőmentes
  • zsírszegény
  • vegán
  • kukoricamentes
  • rizsmentes
  • burgonyamentes
  • zsírszegény

TAPASZTALAT:

A Szafi Free világos, puha gluténmentes kenyér lisztkeveréknél a csomagoláson lévő receptet használtam.

A tészta hozzávalóit összekevertem egy tálban, ami nagyon hamar össze is állt. A gyúrólapon könnyedén gyúrható volt és még lisztezett felületre sem volt szükség, csak a kezemhez ragadt hozzá minimálisan a gyúrás miatt. Viszont a gyúrófelületen és a tálban egyáltalán nem volt nyoma tésztamaradványnak, úgyhogy örültem, hogy nem kell, majd annyit mosogatni 🙂

Az összegyúrt tészta állaga kissé tömör volt, viszont egyben rugalmas is. 

Ahogy a csomagolásra írva van pihentettem 5 percet. Ez alatt az idő alatt nem történt változás a tésztával. Nem nőtt meg csak kicsit laposabb lett.  

A sütőben elkezdett növekedni és kb. a kétszeresére nőtt. A csomagolásra 40 perc sütés van írva, viszont én már kicsivel hamarabb kivettem. A külseje picit keménynek tűnt miután kivettem a sütőből, azonban mire kihűlt megpuhult. A külseje a teljes kiőrlésű kenyéréhez hasonlít, a belseje szép lyukacsos. A kenyér világos színét a citromlé adja. Első próbálkozásomnál a kenyér belseje foltos volt, ami azért történhetett, mert először kevesebb citromlevet tettem bele, mint amennyit a recept írt. Valamint az is nagyon fontos, hogy jó alaposan gyúrjuk át a tésztánkat, hogy rendesen el tudjuk oszlatni a citromlevet. A citromlé a köles és a tápióka erős ízét is tompítja.

PONTOZÁS:

Íz: 8 pont

Állag: 8 pont

Kinézet: 8 pont 

Mennyire egyszerű bánni vele: 10 pont 

Ár-érték arány: 9 pont

Bake Free házi kenyér recept

Az íze nem az a megszokott kenyér íz, viszont igazán kellemes, illetve sem a köles, sem a quinoa vagy a tápióka nem uralkodik a kenyér ízén.

Ez a liszt:

  • gluténmentes
  • tejmentes
  • tojásmentes
  • szójamentes
  • élesztőmentes
  • kukoricaliszt-, és keményítőmentes
  • burgonyamentes
  • rizsmentes
  • vegán
  • élelmi rostban gazdag
  • hozzáadott zsiradék nélküli kenyerek és péksütemények készíthetők belőle

TAPASZTALAT:

A Bake-Free lisztből készült gluténmentes kenyér esetében is a csomagoláson található receptet használtam, mivel ez a liszt is nagyon sok mindentől mentes, nem szerettem volna semmi plusz alapanyagot hozzáadni.    

Alapjában véve hasonló a Szafi Free világos, puha kenyér lisztkeverékhez, mivel az összetevői is majdnem ugyanazok, így a végeredmény is hasonlóképpen sikerült. 

Az alapanyagokat összekevertem egy tálban. A tészta hamar összeállt nem ragadt és könnyen formázható volt. A tésztát 10 percig pihentettem ez idő alatt nem nőtt meg a tészta csak kicsit laposabb lett.  

A sütőben szépen elkezdett növekedni és kb. a duplájára nőtt.  A csomagolásra 70 perc volt írva, viszont én már kb. 55 perc után kivettem, így sütés közben érdemes figyelni a sütőt, mivel a sütési idő eltérhet. Miután kihűlt a kenyér felvágtam. A kenyér külseje kissé kemény volt, viszont mégis kellemes volt az állaga. A belseje puha volt és rugalmas. A színe citromlé nélkül is világosabb lett, illetve az ízén sem lehetett nagyon érezni, hogy a lisztkeverék fő összetevője a kölesliszt.

PONTOZÁS:

Íz: 8 pont

Állag: 8 pont

Kinézet: 8 pont 

Mennyire egyszerű bánni vele: 10 pont 

Ár-érték arány: 8 pont

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.