Gluténmentes Kovász készítés

A mai nappal elkezdjük kovász készítő sorozatunkat, melyben lépésről lépésre haladva mutatjuk be, hogyan készül a gluténmentes kovász és mire kell oda figyelnünk. Az elkészült kovászból különböző felhasználási javaslatokat is bemutatunk, amelyeket bátran kipróbálhat az is, aki most kezd először a kenyérsütésbe!

A kovászhoz  It's us Miklós univerzális gluténmentes lisztkeveréket használtunk, amit itt tudsz beszerezni:

Eszközök amikre szükséged lehet

 • 1 zárható tetejű üveg amiben a kovászt fogjuk nevelni
 • 2 kis bögre amiben kimérjük a hozzávalókat
 • konyhamérleg
 • kanál
 • amennyiben el szeretnénk tenni az etetések során megmaradt kovászt akkor egy tálra is szükségünk lesz (Katt ide ha érdekel a kovász felesleg felhasználása) 
gluténmentes kovász készítés
Gluténmentes kovász készítés 1. nap

Gluténmentes kovász 1. nap

Lépés 1.: Egy tiszta befőttes üveget kiválasztunk (jobb nagy üveget használni, mivel ebben több levegő van, ami fontos szerepet játszik a jó kovász készítésében)

Lépés 2.: az üvegbe teszünk 50g gluténmentes lisztet

Lépés 3.: illetve hozzáadunk 50g langyos vizet (figyeljünk a víz hőmérsékletére, hogy ne legyen túl hideg vagy forró)

Lépés 4.: alaposan elkeverjük, kb. galuska tészta sűrűségűnek kell lenni

Lépés 5.: rátesszük a befőttes üveg tetejét (jobban ajánlom a csavaros tetejű befőttes üveget, mint a csatosat, mivel a tetejét NEM szabad szorosan rátenni, mert a beszivárgó levegő szükséges a kovász fejlődéséhez)

Lépés 6.: 24 órát állni hagyjuk

FONTOS! A kovászunkat tartsuk meleg helyen, ahol állandó a hőmérséklet! Ne hagyjuk kovászos üvegünket fedetlenül sokáig, mivel lebőrösödik és bepenészedik!

gluténmentes kovász készítés nevelés nap1

Gluténmentes kovász 2. nap

24 óra elteltével meg kell etetnünk a kovászunkat, így megismételjük a tegnapi folyamatot, ismét hozzáadunk 50g lisztet, viszont most 60g langyos vizet adunk a kovászunkhoz. Mi azt tapasztaltuk a kovász készítése során, ami egyébként is jellemző a gluténmentes lisztekre, hogy több vizet vesznek fel, mint a sima lisztek, így kicsit több vízre van szüksége, hogy elérjük a megfelelő sűrűségű állagot, persze minden liszt más, ezért azt javasoljuk, hogy először hozzáadjuk az 50g vizet és ha túl sűrűnek találjuk, akkor hozzáadjuk a maradék 10g vizet is.

Hasznos tudnivalók

 • ​ha a kovászt olyan helyen tároljuk, ahol több a levegőben található természetes élesztőgomba (pl.: ha gyakran sütünk kelttésztát), akkor a kovász fejlődése gyorsabb lesz, hamarabb megjelennek benne a buborékok                  

 • ha a kovászunk kicsit összeesik, erőtlen és egyre savanyúbb lesz, illetve ha még a harmadik-negyedik nap sem jelennek meg a buborékok, akkor gyanakodjunk arra, hogy fázik 
    
 • fontos, hogy a hozzáadott víz ne legyen klóros, mivel az nem tesz jót neki, ebben az esetben használjunk szűrt vizet 

 • a kovászt ne tároljuk olyan helyen, ahol közvetlen melegnek van kitéve pl.: radiátoron, meleg sütőben, mert így könnyen tönkre mehet
gluténmentes kovász készítés nevelés nap 2

Gluténmentes kovász 3. nap

A 3. naptól kezdve igazán látványos változáson megy keresztül kovászunk, térfogata jelentősen megnő, megjelennek a jól látható buborékok és megváltozik a kovász etetésének folyamata.

Etetés.: az etetés során a kovászunkból először kiveszünk kb. 100g-ot, majd hozzáadunk 50g  lisztet és 60g langyos vizet. 

FONTOS! A kivett részt ne dobjuk ki, hanem tegyük egy másik üvegbe vagy edénybe, mivel ezt többféleképpen tudjuk hasznosítani, erre később mutatunk, majd felhasználási tippeket. Illetve össze is gyűjthetjük és eltehetjük a hűtőbe, bármilyen tészta, palacsinta, galuska, kenyér, stb. készítésekor lehet használni belőle.

Hasznos tudnivalók

Gyakori kovász hibák:

 • ha nem elég buborékos a kovászunk (fázik)
 • vagy kellemetlen szúrós szagú (Túlérett gyakrabban kell etetni)
 • esetleg rózsaszínes árnyalatú vagy penészes

Ezek a jelek mind arra utalnak, hogy kovászunk nem érzi jól magát, amennyiben az utolsó tünetet észleljük a kovászon, készítsünk újat!

gluténmentes kovász készítés nevelés nap 3

Gluténmentes kovász 4. nap

A 4. naptól kezdve figyelnünk kell arra, hogy kovászunk ne essen össze, ha az etetés után 10-12 óra elteltével ez mégis megtörténne, vagy egyre savanyúbb lenne az illata akkor a kovászunk valószínűleg éhes és már naponta kétszer kell megismételnünk ezt a folyamatot.

Etetés.:  az etetés során a kovászunkból először kiveszünk kb. 100g-ot, majd hozzáadunk 50g lisztet és 60g langyos vizet.

Hasznos tudnivalók

 • a kovászos kenyerek általában tovább elállnak Recepthez katt ide!
 • nehezebben száradnak ki 
 • a kovásszal készült kenyér nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet 
 • nem okoz puffadást
 • ízletes, minőségi kenyerek és pékáruk készülnek belőle
gluténmentes kovász készítés nevelés nap 4

Gluténmentes kovász 5. nap

A kovászunk az 5. napon már igazán buborékos és kellemesen savanykás illatú, ilyenkor általában már szükségszerű a napi kétszeri etetés ( ezt onnan tudjuk, ha 24 órán belül összeesne vagy a kelleténél savanyúbb az illata, akkor az azt jelenti éhes)

Etetés.: a szokásos módon az etetés során a kovászunkból először kiveszünk kb. 100g-ot, majd hozzáadunk 50g lisztet és 60g langyos vizet, ha szükséges ezt 12 óra elteltével megismételjük.

Hasznos tudnivalók

 • az elkészült kovászt bármeddig életben lehet tartani. Létezik olyan kovász, ami már bizony 100 évet is megélt

 • minél öregebb a kovász annál jobb és finomabb kenyeret lehet belőle készíteni 

 • a kenyér és a péksütemény készítése mellett, számos más lehetőség van, amikor tudjuk hasznosítani pl.:lángos tésztába, nokedlibe, stb.

 • a kovászt ki is száríthatjuk, így még tartósabb és bármikor felhasználható

 • ha ritkábban sütünk belőle érdemes a kovászt a hűtőben tárolni, ilyenkor kevés etetés is elég neki (kb. heti kétszer), viszont ha gyakran sütünk belőle nem szükséges a hűtőbe tennünk
gluténmentes kovász készítés nevelés nap 5

Gluténmentes kovász 6. nap

A 6. napon a kovászunk szépen érik és fejlődik, ezen a napon a reggeli órákban és este is megetetjük a szokásos módon.

Etetés.: először kiveszünk kb. 100g-ot a kovászunkból, majd hozzáadunk 50g lisztet és 60g langyos vizet, a gyakori etetésnek az eredménye, hogy a kovászunk csodásan érik.

A kovászunk akkor van készen ha az etetést követő kb. 4 óra elteltével meduplázódik a mérete, ezt általában a 6., 7. napon szokta elérni.

gluténmentes kovász készítés nevelés nap 6

Gluténmentes kovász 7. nap

A 7. napon elértünk sorozatunk utolsó részéhez, hiszen a kovászunk elkészült, használhatjuk kenyér sütéséhez.

Az utolsó napon még a reggeli órákban meg kellett etetnünk a kovászunkat a szokásos módon, viszont pár óra elteltével látható volt, hogy a térfogata a duplájára nőtt és tele volt buborékokkal. Azonnal fel is használhatunk belőle, a maradékot pedig a hűtőben tároljuk és heti kétszer megetetjük.  A kovász a hűtőben nagyon sokáig eláll.

A hűtőben tárolt kovász aktiválása:

használata előtt 8-10 órával vegyünk ki belőle egy keveset, amit etetéssel frissítünk,hogy aktívvá váljon. Amennyiben a kovászunk már régóta a hűtőben áll érdemes használat előtt kétszer is frissítenünk 8-10 óránként, ez melegebb, nyári időben 6 óra. 

Ha az etetések során megmaradt kovászt nem szeretnéd kidobni akkor ide kattintva két egyszerű receptet találsz. (Bele is lehet keverni pl.: lángos tésztáva, nokedlibe stb.)

Gluténmentes Kovászos kenyér recept

Az elkészült kovászból ezt a finom és puha kenyeret készítettük.

1 Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük