A mai nappal elkezdjük kovász készítő sorozatunkat, melyben lépésről lépésre haladva mutatjuk be, hogyan készül a gluténmentes kovász és mire kell oda figyelnünk. Az elkészült kovászból különböző felhasználási javaslatokat is bemutatunk, amelyeket bátran kipróbálhat az is, aki most kezd először a kenyérsütésbe!
A kovászhoz It's us Miklós univerzális gluténmentes lisztkeveréket használtunk, amit itt tudsz beszerezni:
Eszközök amikre szükséged lehet
- 1 zárható tetejű üveg amiben a kovászt fogjuk nevelni
- 2 kis bögre amiben kimérjük a hozzávalókat
- konyhamérleg
- kanál
- amennyiben el szeretnénk tenni az etetések során megmaradt kovászt akkor egy tálra is szükségünk lesz (Katt ide ha érdekel a kovász felesleg felhasználása)


Gluténmentes kovász 1. nap
Lépés 1.: Egy tiszta befőttes üveget kiválasztunk (jobb nagy üveget használni, mivel ebben több levegő van, ami fontos szerepet játszik a jó kovász készítésében)
Lépés 2.: az üvegbe teszünk 50g gluténmentes lisztet
Lépés 3.: illetve hozzáadunk 50g langyos vizet (figyeljünk a víz hőmérsékletére, hogy ne legyen túl hideg vagy forró)
Lépés 4.: alaposan elkeverjük, kb. galuska tészta sűrűségűnek kell lenni
Lépés 5.: rátesszük a befőttes üveg tetejét (jobban ajánlom a csavaros tetejű befőttes üveget, mint a csatosat, mivel a tetejét NEM szabad szorosan rátenni, mert a beszivárgó levegő szükséges a kovász fejlődéséhez)
Lépés 6.: 24 órát állni hagyjuk
FONTOS! A kovászunkat tartsuk meleg helyen, ahol állandó a hőmérséklet! Ne hagyjuk kovászos üvegünket fedetlenül sokáig, mivel lebőrösödik és bepenészedik!

Gluténmentes kovász 2. nap
24 óra elteltével meg kell etetnünk a kovászunkat, így megismételjük a tegnapi folyamatot, ismét hozzáadunk 50g lisztet, viszont most 60g langyos vizet adunk a kovászunkhoz. Mi azt tapasztaltuk a kovász készítése során, ami egyébként is jellemző a gluténmentes lisztekre, hogy több vizet vesznek fel, mint a sima lisztek, így kicsit több vízre van szüksége, hogy elérjük a megfelelő sűrűségű állagot, persze minden liszt más, ezért azt javasoljuk, hogy először hozzáadjuk az 50g vizet és ha túl sűrűnek találjuk, akkor hozzáadjuk a maradék 10g vizet is.
Hasznos tudnivalók
- ha a kovászt olyan helyen tároljuk, ahol több a levegőben található természetes élesztőgomba (pl.: ha gyakran sütünk kelttésztát), akkor a kovász fejlődése gyorsabb lesz, hamarabb megjelennek benne a buborékok
- ha a kovászunk kicsit összeesik, erőtlen és egyre savanyúbb lesz, illetve ha még a harmadik-negyedik nap sem jelennek meg a buborékok, akkor gyanakodjunk arra, hogy fázik
- fontos, hogy a hozzáadott víz ne legyen klóros, mivel az nem tesz jót neki, ebben az esetben használjunk szűrt vizet
- a kovászt ne tároljuk olyan helyen, ahol közvetlen melegnek van kitéve pl.: radiátoron, meleg sütőben, mert így könnyen tönkre mehet

Gluténmentes kovász 3. nap
A 3. naptól kezdve igazán látványos változáson megy keresztül kovászunk, térfogata jelentősen megnő, megjelennek a jól látható buborékok és megváltozik a kovász etetésének folyamata.
Etetés.: az etetés során a kovászunkból először kiveszünk kb. 100g-ot, majd hozzáadunk 50g lisztet és 60g langyos vizet.
FONTOS! A kivett részt ne dobjuk ki, hanem tegyük egy másik üvegbe vagy edénybe, mivel ezt többféleképpen tudjuk hasznosítani, erre később mutatunk, majd felhasználási tippeket. Illetve össze is gyűjthetjük és eltehetjük a hűtőbe, bármilyen tészta, palacsinta, galuska, kenyér, stb. készítésekor lehet használni belőle.
Hasznos tudnivalók
Gyakori kovász hibák:
- ha nem elég buborékos a kovászunk (fázik)
- vagy kellemetlen szúrós szagú (Túlérett gyakrabban kell etetni)
- esetleg rózsaszínes árnyalatú vagy penészes
Ezek a jelek mind arra utalnak, hogy kovászunk nem érzi jól magát, amennyiben az utolsó tünetet észleljük a kovászon, készítsünk újat!

Gluténmentes kovász 4. nap
A 4. naptól kezdve figyelnünk kell arra, hogy kovászunk ne essen össze, ha az etetés után 10-12 óra elteltével ez mégis megtörténne, vagy egyre savanyúbb lenne az illata akkor a kovászunk valószínűleg éhes és már naponta kétszer kell megismételnünk ezt a folyamatot.
Etetés.: az etetés során a kovászunkból először kiveszünk kb. 100g-ot, majd hozzáadunk 50g lisztet és 60g langyos vizet.
Hasznos tudnivalók
- a kovászos kenyerek általában tovább elállnak Recepthez katt ide!
- nehezebben száradnak ki
- a kovásszal készült kenyér nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet
- nem okoz puffadást
- ízletes, minőségi kenyerek és pékáruk készülnek belőle

Gluténmentes kovász 5. nap
A kovászunk az 5. napon már igazán buborékos és kellemesen savanykás illatú, ilyenkor általában már szükségszerű a napi kétszeri etetés ( ezt onnan tudjuk, ha 24 órán belül összeesne vagy a kelleténél savanyúbb az illata, akkor az azt jelenti éhes)
Etetés.: a szokásos módon az etetés során a kovászunkból először kiveszünk kb. 100g-ot, majd hozzáadunk 50g lisztet és 60g langyos vizet, ha szükséges ezt 12 óra elteltével megismételjük.
Hasznos tudnivalók
- az elkészült kovászt bármeddig életben lehet tartani. Létezik olyan kovász, ami már bizony 100 évet is megélt
- minél öregebb a kovász annál jobb és finomabb kenyeret lehet belőle készíteni
- a kenyér és a péksütemény készítése mellett, számos más lehetőség van, amikor tudjuk hasznosítani pl.:lángos tésztába, nokedlibe, stb.
- a kovászt ki is száríthatjuk, így még tartósabb és bármikor felhasználható
- ha ritkábban sütünk belőle érdemes a kovászt a hűtőben tárolni, ilyenkor kevés etetés is elég neki (kb. heti kétszer), viszont ha gyakran sütünk belőle nem szükséges a hűtőbe tennünk

Gluténmentes kovász 6. nap
A 6. napon a kovászunk szépen érik és fejlődik, ezen a napon a reggeli órákban és este is megetetjük a szokásos módon.
Etetés.: először kiveszünk kb. 100g-ot a kovászunkból, majd hozzáadunk 50g lisztet és 60g langyos vizet, a gyakori etetésnek az eredménye, hogy a kovászunk csodásan érik.
A kovászunk akkor van készen ha az etetést követő kb. 4 óra elteltével meduplázódik a mérete, ezt általában a 6., 7. napon szokta elérni.

Gluténmentes kovász 7. nap
A 7. napon elértünk sorozatunk utolsó részéhez, hiszen a kovászunk elkészült, használhatjuk kenyér sütéséhez.
Az utolsó napon még a reggeli órákban meg kellett etetnünk a kovászunkat a szokásos módon, viszont pár óra elteltével látható volt, hogy a térfogata a duplájára nőtt és tele volt buborékokkal. Azonnal fel is használhatunk belőle, a maradékot pedig a hűtőben tároljuk és heti kétszer megetetjük. A kovász a hűtőben nagyon sokáig eláll.
A hűtőben tárolt kovász aktiválása:
használata előtt 8-10 órával vegyünk ki belőle egy keveset, amit etetéssel frissítünk,hogy aktívvá váljon. Amennyiben a kovászunk már régóta a hűtőben áll érdemes használat előtt kétszer is frissítenünk 8-10 óránként, ez melegebb, nyári időben 6 óra.
Ha az etetések során megmaradt kovászt nem szeretnéd kidobni akkor ide kattintva két egyszerű receptet találsz. (Bele is lehet keverni pl.: lángos tésztáva, nokedlibe stb.)
Gluténmentes Kovászos kenyér recept
Az elkészült kovászból ezt a finom és puha kenyeret készítettük.