A tojás helyettesítése sütés-főzés során

tojás helyettesítés

Itt a Mentesfinom-receptek oldalon próbálunk minden ételérzékeny ember számára megfelelő recepteket és információkat közzétenni.

Nézzétek meg az eddig feltöltött tojásmentes recepteket! 

Mit használjak tojás helyett?

Sajnos hazánkban is egyre gyakoribb a tojásérzékenyek száma, a lakosság kb. 1%-a allergiás a tyúktojás valamely összetevőjére. Ezért összegyüjtöttünk néhány tojás helyettesítő alapanyagot. A tojás nagyon gyakori alapanyag a konyhában, szükségünk van rá panírozásnál, sütemények készítésénél és térfogatnövelőként is.

tojásérzékenység kezelése kizárólag egy módon történhet, szigorú tojásmentes diétával, ennek betartása esetén megszűnnek a panaszok.

Viszont azzal, hogy elhagyjuk a tojást az étrendünkből még nem kell lemondanunk a süteményekről, tésztákról, illetve a majonézzel készült ételekről sem, mivel nagyon sok alternatíva áll a rendelkezésünkre, amivel a tojás helyettesíthető, így nem kell megijednünk!


tojashelyettesítés fasírt

Kötőanyagként

Ha a lényeg az, hogy összetartsa az ételt fasírtban, vagdaltban, süteményben, akkor az alább felsorolt alapanyagokkal lehet a tojást helyettesíteni. Az adatok egy tojásra vonatkoznak.

  • 1 evőkanál őrölt lenmag + 3 evőkanál víz
  • 1 evőkanál chia mag + 3 evőkanál víz
  • 1 evőkanál lenmag
  • 1 evőkanál csicseriborsóliszt
  • 1 teáskanál étkezési keményítő
  • 2 evőkanál őrölt zabpehely
  • 100 gramm főtt, pürésített bab vagy burgonya

Mindegyik helyettesítőnél fontos az áztatás, hiszen csak nedvesség hatására oldódnak ki, lesz az állaguk olyan, mint a tojásé.


Panírozáshoz

A tojás helyettesítésére kétféle bevált módszer létezik, az egyik a hagyományos, a másik a párizsi bundához való:

  • 3 evőkanál keményítő + 6 evőkanál tej vagy víz késhegynyi sóval kikeverve – tökéletes tojáshelyettesítő, hagyományos panírozáshoz kiváló
  • lisztből és vízből sűrűbb palacsintatésztát is keverhetünk – ebben az esetben csak ebbe kell belemártani a húst
  • Csicseriborsóliszt vagy sárgaborsóliszt vízzel elkeverve sűrű masszát kapunk, annyi vizet adjunk hozzá, hogy hasonlítson a felvert tojások állagára

Desszertekhez

Sütemények esetén könnyedén helyettesíthetjük a tojást különböző gyümölcsökkel, pürékkel. Az adatok egy tojásra vonatkoznak.

  • 4 ek almaszósz
  • 100 gramm datolyamassza
  • 100 gramm sült tök
  • 1 darab érett banán
  • 3 evőkanál mogyoróvaj, mandulavaj
  • 100g olvasztott csokoládé
  • avokádó

Ha a tojás színét hiányoljuk, akkor kurkumával, sáfránnyal vagy curryporral színezhetjük be az ételt.

Gluténmentes adventi kalendár

A saját készítésű adventi kalendárnak az egyik nagy előnye, hogy a diétánknak

A tökéletes gluténmentes tészta

A gluténmentes tészta főzése nem olyan egyszerű, mint gondolnánk.

Gluténmentes Kovász készítés

Megmutatjuk hogyan készíts gluténmentes kovászt, mire érdemes odafigyelni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük