- 2020.11.06.
- Szerző MentesFinom
- 0 Kedvelés
- 0 / 5
- Kategória: Gluténmentes, Laktózmentes, Tejmentes, Tojásmentes
- Nehézség: Közepes

-
Sütés főzés50 perc
-
Elkészítés2,5 óra
-
Megtekintés535
Ehhez a kenyérhez Schär Mix B lisztet használtunk. Szép kenyeret sikerült sütni belőle és nem is volt nehéz. Nem az a tipikus ropogás héjú kenyér, inkább a tósztkenyérre hasonlít. A külseje és a belseje is egyaránt puha még 1-3 nappal később is. Akár le is fagyaszthatjuk, ha nem fogyna el bár nálunk két nap alatt elfogyott az egész 🙂
Nézd meg kenyérliszt tesztünket is:
Iratkozz fel csatornánkra, hogy te se maradj le a legújabb recept videóinkról!
Összetevők
Elkészítés
A gluténmentes tészta átgyúrása nem mindig lehetséges, mivel sokszor nagyon lágynak kell lennie a tésztának, hogy jó legyen a végeredmény, ezért sokszor nem is szükséges átgyúrni a tésztát. Ebben az esetben öntsük a tésztát egy sütőformába, amiben megkelesztjük és kelesztés után tegyük rögtön a sütőbe.

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos vízben. A lisztet, sót és az útifűmaghéjat összekeverjük egy edényben, ezután hozzáadjuk az élesztős vizet és az olívaolajat, ezután összedolgozzuk (lágy és ragadós tészta lesz belőle, ezért ne a kezünket hanem egy fakanalat vagy dagasztógépet használjunk)

Ha összedolgoztuk, pihentessük 20 percet a tálban. Ez alatt az idő alatt nem kell megkelnie a tésztának csak pihentetni kell kicsit.

Ha letelt a 20 perc öntsük ki a tálból egy gyúrófelületre és gyúrjuk meg. Fontos hogy jól belisztezett felületre öntsük ki és csak óvatosan “gyúrjuk át a tésztát” mivel nagyon ragad, ezért én csak óvatosan nyomkodni szoktam. (Ne úgy gyúrjuk, mint a hagyományos gluténos tésztát!)
Ezután helyezzük egy kiolajozott, kilisztezett sütőformába a tésztát és kelesszük 40-50 percet. A sütőformába ne tegyünk sütőpapírt különben hozzáragad a tésztához és sütés után sem fogjuk tudni levenni róla.

Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra és helyezzünk egy hőálló edénybe vizet és tegyük a sütő aljába. A vízzel együtt melegítsük fel a sütőt. Ha felmelegedett mehet a tészta a sütőbe légkeverésen 180 °C-on 40 percre.

Ha kész, vegyük ki a sütőből. A kenyeret ne vágjuk fel azonnal hagyjuk, hogy teljesen kihűljön. Vegyük ki a sütőformából különben a nedvesség leül az aljára és elázik a kenyér. Tegyük egy fa deszkára és hagyjuk 1 órát hűlni.
Amik még érdekelhetnek:


Schär Mix B kenyér recept
Összetevők
Kövesse Az Utasításokat
A gluténmentes tészta átgyúrása nem mindig lehetséges, mivel sokszor nagyon lágynak kell lennie a tésztának, hogy jó legyen a végeredmény, ezért sokszor nem is szükséges átgyúrni a tésztát. Ebben az esetben öntsük a tésztát egy sütőformába, amiben megkelesztjük és kelesztés után tegyük rögtön a sütőbe.

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos vízben. A lisztet, sót és az útifűmaghéjat összekeverjük egy edényben, ezután hozzáadjuk az élesztős vizet és az olívaolajat, ezután összedolgozzuk (lágy és ragadós tészta lesz belőle, ezért ne a kezünket hanem egy fakanalat vagy dagasztógépet használjunk)

Ha összedolgoztuk, pihentessük 20 percet a tálban. Ez alatt az idő alatt nem kell megkelnie a tésztának csak pihentetni kell kicsit.

Ha letelt a 20 perc öntsük ki a tálból egy gyúrófelületre és gyúrjuk meg. Fontos hogy jól belisztezett felületre öntsük ki és csak óvatosan “gyúrjuk át a tésztát” mivel nagyon ragad, ezért én csak óvatosan nyomkodni szoktam. (Ne úgy gyúrjuk, mint a hagyományos gluténos tésztát!)

Ezután helyezzük egy kiolajozott, kilisztezett sütőformába a tésztát és kelesszük 40-50 percet. A sütőformába ne tegyünk sütőpapírt különben hozzáragad a tésztához és sütés után sem fogjuk tudni levenni róla.

Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra és helyezzünk egy hőálló edénybe vizet és tegyük a sütő aljába. A vízzel együtt melegítsük fel a sütőt. Ha felmelegedett mehet a tészta a sütőbe légkeverésen 180 °C-on 40 percre.

Ha kész, vegyük ki a sütőből. A kenyeret ne vágjuk fel azonnal hagyjuk, hogy teljesen kihűljön. Vegyük ki a sütőformából különben a nedvesség leül az aljára és elázik a kenyér. Tegyük egy fa deszkára és hagyjuk 1 órát hűlni.
Írj értékelést